Ohyra Danskompani är en dansande duo som har fingret med i det mesta som rör scenframträdanden, mediaproduktion och allting däremellan. SockerF12 har träffat Ohyra för en unik intervju inför dansgiget på sommarklubben SockerF12 som sker den 13 juni på F12 Terrassen.

– Ohyra gillar knasighet och att göra det oväntade. Vi ifrågasätter normer och sanningar. Vi vill gärna göra det lite obekvämt fast på ett snyggt sätt, säger Rebekka Aldén om vilka Ohyra Danskompani är och vad visionen är.

Ohyra Danskompani består av Rebekka Aldén och Julia Benon. De arbetar med dans, film, performance och improvisation i olika miljöer och sammanhang. Med en symbios av catwalk, vogue och modern dans, bjuder de in till en färgsprakande rymdupplevelse till pumpande elektronisk house på F12 terassen. Showen är en del av den kommande, än så länge otitilerade, dansföreställningen som har premiär i augusti 2014 på Kulturhuset.

– Ohyra jobbar tillsammans med ett roligt gäng av konstnärer och kreatörer. Den här gången har vi samarbetat med musikproducenten David Agett och tagit fram en låt till showen som vi kör på fredag. Fotograferat har multikonstnären Nordén gjort. Vi gillar atmosfären som hon skapar i sina bilder och hennes känsla för mystik, säger Julia Benon.

Sedan 2011 har Ohyra Danskompani dansat och producerat allt från engångsshower till föreställningar och har just nu stora planer inför framtiden. Som en del av konceptet Supernova Extravaganza har Ohyra även tagit fram smycken i form av berlocker till Konstfacks julmarknad i fjol som har blivit lite av en symbol för Ohyra.

– Det är kul när vi ser folk på stan bära Ohyras berlocker kring halsen, säger Rebekka Aldén.

Men det är dansen som är i fokus för den multitaskande dansduon.

– Dansen som konstform är otroligt starkt i sitt uttryck. Att få ägna sig åt det är magiskt och att få jobba med andra dedikerade människor inom andra områden och också samarbeta med coola varumärken. Inför showen på F12 har vi sponsor Vagabond i ryggen som förser oss med fashionabla klackar, säger Rebekka Aldén.

Att inspirera och kicka igång andra med dans inspirerar dem till att fortsätta förgylla klubben, festen eller eventet du helst inte ville gå på men som du senare upptäcker blev din livs kväll.

Mer om Ohyra Danskompani och om pågående projekt, besök deras hemsida www.ohyradans.com, eller kika in på Instagram @ohyradans.